Sinds 2003 verzorgen we bij het Antwerpse fietsteam Orida basisopleidingen in eigen beheer. Aanvankelijk enkel voor de eigen medewerkers. Door de jaren werden we meer en meer gevraagd door andere korpsen, maar ook bijvoorbeeld bij het Rode Kruis en de stadswachten die intussen ook enkele jaren actief met de fiets het terrein opgaan. Sinds 2014 doceren we de door ons uitgewerkte 5-daagse basisopleiding en een aantal voortgezette opleidingen van 1 dag aan de Campus Vesta, het multidisciplinair opleidingscentrum voor professionele veiligheidstrainingen in de provincie Antwerpen.

campus_vesta_logo_largeWat betreft planning, aanbod en inschrijvingen kan best geïnformeerd worden bij Campus Vesta voor de meest actuele data.

Als docent proberen we steeds up-to-date te blijven wat betreft technieken en trainingsmethoden. Door steeds in contact te blijven met specialisten, instructeurs en politiebikers wereldwijd kunnen we ons aanbod en persoonlijke vaardigheden steeds uitbreiden met als doel de opgedane expertise op onze beurt verder te verspreiden. Als teamleider-coördinator van een operationeel fietsteam blijven we hiernaast ook voeling houden met de realiteit, de praktijk en de snel wisselende noden van onze maatschappij. Als biketeam kunnen we op die manier steeds zeer snel en bekwaam inspelen op plots opduikende fenomenen.

 

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Basisopleiding:

Het programma van de 5-daagse basisopleiding is vrij compleet en legt de nadruk op alle noodzakelijke aspecten om als biker op een verantwoorde manier aan de slag te gaan. We starten met wat historiek, wettelijk kader, wetgeving en heel wat tips en tricks om operationeel te gaan van kledij tot materiaal, van inzetmogelijkheden tot correcte afstelling van de helm en de fiets. Vervolgens herhalen we in de dojo wat basistechnieken van klemmen tot handboeien en valtraining. De valtechnieken worden aansluitend in de praktijk gezet op de fiets. Vervolgens trainen we de basis fietstechnieken tot deze automatismen worden. Een basis die we later bij uitvoering van de arrestatietechnieken op de fiets en het gestandaardiseerd basisparcours goed gaan kunnen gebruiken. We geven eveneens de nodige aandacht aan EHBO. De AED (defibrillator) wordt aangeleerd naast technieken om hevige bloedingen te stelpen en gekwetste personen op een veilige manier af te voeren. Verder wordt er voldoende aandacht geschonken aan de slow speed skills tijdens verschillende vaardigheidsparcours, al dan niet met hindernissen. Later vullen we dit aan met trappen rijden. De conditie en de basisvaardigheid worden onder druk gezet in een stadsparcours met heel wat verschillende ondergronden, waar schakel, kijk- en remtechniek even belangrijk zijn als de onderlinge communicatie. Op het einde van de week volgt een initiatie in de ordehandhaving nadat we eerder al verplaatsingen in groep trainden. Om af te sluiten hebben we aandacht voor het fietsonderhoud en de fietstechniek zodat elke biker op terrein zich uit de nood kan helpen met onderhoud en kleine herstellingen.

 

 

Voortgezette opleidingen:

Naast de basisopleiding organiseren we tevens voortgezette opleidingen (al dan niet intern) die meer focussen op een bepaald aspect van de job op de fiets. Verschillende thema’s komen aan bod:

  • clustertraining vuurwapenopleiding
  • clustertraining hondenteam
  • low light less air vaardigheidsparcours
  • jaarlijkse opfrissing basisvaardigheden
  • conditietraining + core balance

 

 

Via onze sociale mediakanalen proberen we foto’s en video’s met betrekking tot training en opleiding te verspreiden om op die manier van elkaar te kunnen leren. Enkele voorbeelden: