Sinds 2003 zijn we aan de slag als politiebiker bij de lokale politie van Antwerpen. Het Orida fietsteam dat kort daarvoor werd opgericht was op zoek naar enkele gemotiveerde sportieve inspecteurs om het team te versterken en deze kans hebben we dan ook met beide handen gegrepen. Leergierig en actief op terrein, hebben we de daaropvolgende jaren steeds onze oren en ogen goed opengehouden. Regelmatig netwerken leverde vaak zeer interessante contacten op om verder mee te brainstormen en de gekende technieken en vaardigheden te finetunen. Uiteraard blijft training on the job een van de belangrijkste criteria om vooruit te geraken. Al snel bleek de job een ware passie.

In 2008 gingen we met een flinke dosis gezonde ambitie aan de slag als teamleider bij het Antwerpse fietsteam. Persoonlijk doel was en is nog steeds elke dag stappen vooruit te zetten in de verdere uitbouw van het biketeam. Hierbij willen we een voorbeeld zijn voor al diegenen die in onze voetsporen wensen te treden en benutten we elke mogelijkheid om ervaringen met andere teams uit te wisselen. Wat betreft materialen, uitrusting, technieken, opdrachten en accommodatie is geen uitdaging ons te groot en streven we steeds naar datgene waarmee we onze dienstverlening kunnen verbeteren. Een professioneel team, waarvan een snelle, professionele en efficiënte dienstverlening 24/7 verwacht wordt vereist immers een aangepaste uitrusting. Dag en nacht, door weer en wind, staat ons flexibel en dynamisch team paraat om in te spelen op de noden van het korps.

Op dagelijkse basis verlenen we bijstand inzake overlast, aangestuurd door de camera-operator in de telecommandokamer. Permanent wordt de gespreksgroep noodhulp uitgeluisterd om te kunnen bijspringen waar nodig. Op regelmatige basis worden acties inzake de korpsprioriteiten gefaciliteerd, al dan niet met anonieme fietsploegen. Hiernaast worden vele uren op de fiets gepresteerd aan begeleidingen van evenementen en manifestaties allerhande. Permanent is er tijdens onze patrouilles  verhoogde aandacht op het gebied van verkeer naar overtredingen door en tegen zwakke weggebruikers.

Ons opvallend uniform met hoge zichtbaarheid werd zeer specifiek samengesteld in overleg met de fabrikant, op maat van de politiebiker om tegemoet te komen aan de veeleisende sportieve job en de wisselende weersomstandigheden. Onze permanente en in het oog springende aanwezigheid op terrein heeft automatisch een preventief en ontradend effect. In combinatie met een hoge aanspreekbaarheid op de fiets zijn we er van overtuigd dat het Antwerpse fietsteam niet meer weg te denken is deze levendige grootstad.

De fiets is het transportmiddel bij uitstek om je te verplaatsen in de stad, daar moet je ons alvast niet meer van overtuigen. Naast de tijdswinst en het milieuvriendelijke karakter profiteren onze bikers tevens van gezonde lichaamsbeweging op regelmatige basis en bereiken we plaatsen waar collega’s niet of nauwelijks geraken met hun patrouillevoertuig. Als fulltime biketeam hebben we dan ook gekozen voor op maat gemaakte politiefietsen, onderhoudsvriendelijk en robuust, in overleg met de fabrikant. Voorzien van reflecterende stripings om de herkenbaarheid te verhogen en bestand tegen de veeleisende inzet in alle omstandigheden.

Zoveel jaren later zijn we nog steeds niet uitgekeken op de bruisende stad, de prachtige job en prijzen we ons gelukkig te mogen werken in een gemotiveerd team van 30 bikers waarvoor geen uitdaging te groot is.

Als je ons eens op de fiets ziet passeren in Antwerpen … #altijdvandienst!

profielfoto